Verhelpen van spleet / naad in tafelblad

Een soms voorkomend probleem bij antieke tafels waarvan het blad uit twee of meerdere delen bestaat, is het krimpen van de planken. Hierdoor ontstaan er soms spleten of naden tussen de planken.

Onderstaande Franse eettafel heeft een blad bestaande uit meerdere planken, waarvan enkele planken een grote spleet vertoonden.
Spleet in tafelblad

Mogelijkheden tot verhelpen van de spleet in het tafelblad.

Er zijn diverse mogelijkheden om een dergelijke spleet of naad te verhelpen.

  • het dichtstoppen hiervan met plamuurwas (geschikt voor kleinere naden)
  • inlijmen van een spie, een op maat gemaakte reep hout
  • demonteren, bijwerken en opnieuw verlijmen van de planken

Voor de reparatie van deze tafel is er gekozen voor de laatste, meest grondige, methode.

Allereerst zijn een gedeelte van de planken gedemonteerd. Bijkomende moeilijkheid is de aanwezigheid van een koplat, een lat welke in de breedterichting van de tafel op de kopse kant hiervan is gemonteerd. Deze lat dient ter afwerking van de kopse kanten van de tafel en houdt hierbij tevens de planken bij elkaar.
Na het gedeeltelijk losmaken van deze koplat konden de planken in de lengterichting, welke het tafelblad vormen, worden gedemonteerd.

verhelpen naad in tafelblad

Het bijwerken van de planken van het tafelblad.

Enkele van de planken waaruit het tafelblad bestaat bleken, zoals benoemd, wat te zijn kromgetrokken, waardoor er ruimte tussen de planken is ontstaan.

Door middel van het met een beitel bijsteken zijn de planken stukje bij beetje weer recht gemaakt. Dit is een tijdrovend proces, daar er constant gemonitord dient te worden of de plank al vlak is. Teveel weggestoken hout kan uiteraard niet meer worden aangevuld!

Bijsteken planken van tafelblad

Hierna zijn de planken zowel onderling als met het onderstel verlijmd en met de originele bevestigingsmaterialen weer gemonteerd.

Het resultaat is een strakke tafel zonder spleten of naden in het blad.
Mocht uw tafel hetzelfde probleem kennen en wilt u dit verholpen hebben, neemt u dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

Restauratie naad in tafelblad

Scroll naar boven